Brandsma Graveerwerken - Purmerend

Vragen? Direct contact:

0299-666276

Historie

J.B.H. van de Puttelaar; graveur van de oude stempel

Op 18 juli 2002 stierf de oud-eigenaar en oprichter van het huidige Graveerbedrijf Brandsma Graveerwerken. In 1928 werd de onderneming ingeschreven aan de kamer van koophandel te Amsterdam onder de naam Graveerinrichting J.B.H. van de Puttelaar en vestigde zich hartje Amsterdam aan de Prinsengracht 292.

Van de Puttelaar bleek uit het juiste hout gesneden voor het beroep van graveur. De Prinsengracht 292 werd een goed adres voor allerlei stalen en koperen stempels. Stempels die toepassing vonden in zaken zoals het stempelen van melkdoppen (toen nog flessen met alu dop) tot AJAX insignes.

In de beginjaren werden de stempels nog geheel met de hand uit staal gesneden met beitels en stekers, dit vereiste uiteraard een gedegen vakmanschap. Uit een blokje staal werd dan eerst de buitenvorm van de letter gesneden waarna met fijnere stekers de letter verder werd uitgediept. Een rustgevend proces waarbij het nodige geduld onontbeerlijk was.

Ook werden er de zogenaamde “moederstempels” gemaakt welke werden gebruikt om in een blokje staal te worden afgeperst ter verkrijging van een inwaartse afbeelding. Hiertoe stond er in de kelder van de Prinsengracht een zware slingerpers waarmee de persdruk werd verkregen om deze stempels in het staal af te persen.

Ook in de oorlogsjaren werd er nog geproduceerd wat blijkt uit een foto ,gemaakt in die jaren, waarbij je een graveur ziet werken aan een machine aangedreven door een droogfietsende collega!

De komst van de graveermachine zorgde voor een ommekeer in de fabricage van stempels en naamplaten, met een pantograafsysteem kon je iedere verkleining realiseren.Het enige wat je nodig had was een goed chabloon (soort graveermodel). Waar andere graveurs overgingen op de aanschaf van en 3-D machine vond van de Puttelaar dit nog overbodig (hij geloofde er ook niet echt in) gezien het vakmanschap waarmee hij de stempels bijwerkte.

Hoe vernuftig van de Puttelaar was bleek algauw uit de toepassing van een oude platencamera voor het maken van de litho’s welke dan weer werden gebruikt voor het (zelf)etsen van de graveerchablonen Hiervan kwamen er enige duizenden te voorschijn bij het verhuizen naar een andere locatie. Van de Puttelaar was in zijn jonge jaren een hartstochtelijk voetballer bij Ajax!

Arthur Brandsma is als leerling graveur in dienst genomen door vd Puttelaar is 1975. Hij heeft een kunstzinnige opleiding genoten( kunstacademie) en heeft een passie voor de fotografie welke zich uit in de verschillende technieken welke nu in het bedrijf worden toegepast zoals het overbrengen van beeld en tekst middels lichtgevoelige lagen.(etsen, stralen en zeefdrukken) ook de ontwerpkant is hem niet vreemd, te denken valt aan houtbewerking en toepassing van led in ontwerpen van eigen hand,Door de etstechniek kunnen prints worden gemaakt in iedere vorm voor verlichting.

 vestiging celebesstraat 1979-1984