Brandsma Graveerwerken - Purmerend

Vragen? Direct contact:

0299-666276

Etsen

BRANDSMA DE SPECIALIST IN GEËTSTE RVS NAAMPLATEN

 

Het (diep)etsen is een belangrijke techniek bij Brandsma. Wij etsen vele materialen zoals:, roestvast staal, koper en fosforbrons in diktes van 0,1 mm tot 4 mm. Aluminium kan ook worden geëtst echter niet in onze etsmachine, dit gaat handmatig.

Het resultaat van de etstechniek is een product met een zeer hoge randscherpte, dit komt door de 1 op 1 belichting van het model (film) op de plaat en heeft dus in zekere zin voordelen t.o.v. de graveertechniek. De snelheid bij het etsen ligt veel hoger dan graveren. Diepetsen , waarbij tot ca. 0.8-1mm diepte kan worden geëtst; bij dieper etsen ontstaat er aanzienlijke onderetsing waarbij het etsmiddel onder de beschermende laag gaat etsen en zelfs kan leiden tot loslaten van de resist, deze onderetsing wordt aangegeven met een etsfactor en is voor ieder materiaal verschillend. Foto's etsen kan ook rasterpunt is dan R20 en foto's dienen geen 100% dekking te hebben ( wij adviseren u graag).Duurrzaamheid geëtste foto's ca 10 jaar en kan daarna weer opnieuw worden ingelakt(ook in een kleur)gelaserde foto's zijn niet lichtecht en niet krasbestendig.

Wij beschikken over een etsmachine welke 2-zijdig etst , dit biedt de mogelijkheid ook vormdelen te etsen wat deze techniek op een zeer groot gebied inzetbaar maakt. Te denken valt hierbij aan producten als: veertjes, opvulringen, lichtregelschijven,naamplaatjes, gobo´s, wijzertjes, codeerschijven, zeven en onderdelen voor maquettes en modelbouw. Aantallen van 1 tot 10.000 stuks.


Voor het etsen van volvlak in naamplaten welke crashproof dienen te zijn heeft BRANDSMA
een eigen techniek ontwikkeld, het is hierbij zeer lastig om de kleur uit de plaat te ver-
wijderen, denk aan platen welke veelvuldig belopen worden ! In iedere kleur in te lakken.(colourplate) wij zijn de enige in nederland die deze platen kan maken

vanaf maart 2018 hier de prijslijst downloaden voor geëtste typeplaten  voor technische details omtrent het etsen en tolerantie voor vormetsen  hier  downloaden.Etsen, enkele voorbeelden:

RVS Zonnewijzerplaat

Klant: Analemma Zonnewijzers

Geëtste Zonnewijzerplaat

Geëtste rvs Zonnewijzerplaat (detail); klant Analemma Zonnewijzers

Etsen naamschildjes

RVS naamschildjes voor Yamaha ten behoeve van motor displays. De beugel is van geepoxeerd ijzer. Klant: Hollandse Nieuwe Ontwerpers.

Typeplaten geëtst

Materiaal is RVS en met chemisch bestendige lak ingelakt. 

z.g Rubbing.

Opwaarts geëtst in messing plaat. Ontworpen door bureau Platvorm. Te zien: Bijbels Museum Amsterdam.

Licht regelschijf

Ronde geëtste schijf uit fosforbrons 0.3

Vormdelen tbv. modelbouw.

Het etsen van vormdelen uit fosforbrons voor de modelbouw. Klant: modelbouwbedrijf

Vormdelen etsen

Het etsen van vormdelen uit fosforbrons met een dikte van 0.3 mm. 

Vragen of interesse in onze diensten?

Brandsma Graveerwerken heeft de afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd als het gaat om graveren, etsen, glasstralen en zeefdrukken. Heeft u vragen of zoekt u hulp met iets specifieks? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Bel direct met: 0299-666276